Fehér füst. Nekem is elindult a héten. Ezért is kérnék egy kis véleményezést. 2 éve vettem, 190e km-nél járok, tavaly télen ugyanezt produkálta, mire tavasz lett a hengerfejes probléma miatt megkapta az új motort. Kb. 3 hete voltam bennt ellenőrzésen újra, csak arra ment a füst amerre kell, gyári adatokon belül volt minden, szervíz azt mondta normális a füstölés, de akkor még csak 1-2 naponta pöffentett párat. Ehhez képest az elmúlt két napban folyamatosan fehéren füstölök. Igyekszek figyelni, hogy amíg nem meleg ne hajtsam meg, leállításnál járatom/pihentetem ahogy kell. Alapvetően napi járásra használom, 2 hetente jut el hosszabb távra, de a munkaidőm, meg az útvonal miatt a napi 2x15 kmt nem dugóban araszolom, csak a lámpák fognak meg.
Tudtok valami bővebbet mondani erről a füstről? A szakszervízben csak hümmögnek rá, hogy normális, meg a katalizátor dolgozza ki magát, nem kell aggódni, de azért csak aggaszt a dolog.
Lehet vele valamit kezdeni, vagy ezzel együtt kell élni?
Saját tapasztalatom szerint négy (4) dolgot lehet tenni a nemkívánatos fehér füst ellen. 1. Csak és kizárólag minőségi gázolajat tankolj! Törekedj az alacsony kén, vagy a kénmentes gázolaj használatra. Szupermarket gázolaj kerülendő!
2. Tisztíttasd vagy Te magad tisztítsd az EGR szelepet szervizintervallumonként. Ráérő, ügyes kezű, hideg és fagyos garázst szerető tulajdonosok maguk is eltudják végezni, nem egy komplikált művelet, egy-két óra alatt ráérősen, forralt bort kortyolgatva meg van. Nagy szerszámozottság sem kell hozzá.
Képes mankó ehhez itt található.3. Légtömegmérő legyen tiszta. Ez a levegőszűrő háztól jövő műanyag szívócső tetején két kis csillagfejű csavar oldásával kivehető, óvatosan tisztítandó.
4. Ha csak rövid utakon használod a gépet, soha vagy csak ritkán melegszik fel a kipufogó rendszer 650 celsiusfokra, tehát nem fogja magát kiégetni, mert nincs lehetősége. Olykor-olykor meg kell látogatni a vidéken élő nagymamát. Az is megoldás, hogy meleg motor esetében, harmadik seb.fokozatban 10-15 percig 2500-3000 körüli fordulatszámot tartod. Ekkor lehetősége van felmelegedni és az öntisztítást is megtudja csinálni a részecskeszűrő. Ha nagyon füstöl már most, akkor ezt az égetést lehetőleg este végezd el, kevésbé forgalmas útszakaszon egyrészt a Toyota márkanév miatt, másrészt nem fognak annyian anyázni a hátad mögött.

Segítheted a folyamatot avval is, hogy egy tank üa.-hoz, teszel olyan adalék anyagot, ami a részecskeszűrőt tisztítja (pl.: Forte DPF Cleaner, vagy JLM DPF Cleaner).
Jómagam mindkettőt használtam már, jó adalékok, segítettek és 15-20 ezrenként ismét megkínálom a gépet valamelyikkel.
Mikor kénmentes vagy alacsony kéntartalmú üa. használunk, akkor az üa. rendszer (adagoló, injektorok..stb) nem kap kielégítően jó kenést, a motorhang kissé keményebb dízeles lesz. Ezért én még pluszba adok neki egy "Wynn's Formula Gold Diesel System Treatment" adalékot vagy hasonlót amit lehet kapni. Ettől csendesebb, lágyabb hangja lesz a motornak, arról nem is beszélve, hogy sokkal jobb lesz a fogyasztása a gépnek.
Természetesen mikor a motorvezérlő elindítja (nyomáskülönbség szenzor adatai alapján) az égetési folyamatot, akkor az enyém is füstöl, látom a tükörből. Ennek időtartama egy-két perc vagy még annyi sem. Utána 600-700 km megint füstmentes. Úgy gondolom ez a normális, evvel együtt lehet élni, de ha folyamatosan ködbe borítja a mögöttünk lévő forgalmat .... az nem normális és nem elfogadható egy Toyotától.