Sziasztok! Még új vagyok itt, csak tegnap vettem egy 1998-as Avensist 88.130 kilométerrel. Egy idős nénié volt és szerencsére szép állapotban maradt meg. A segítségeteket szeretném kérni, hogy megvásárlás után ti mit cserélnétek ki, hogy a jó működés egy ideig garantált legyen? Milyen olajat, gyertyát, szűrőket érdemes bele tenni? Mire kell figyelni? Vagy valahol találok ilyen általános útmutatót? Előre is köszönöm a segítségeteket!
Szia! Üdv a fórumon!
WOW! A 88e km egészen extrém módon kevés, de a kor az előrehaladott. Ha én jutnék egy ilyen autóhoz, akkor az összes létező folyadékot (olaj, fagyálló, fékfolyadék, mindent!) lecserélnék benne és átvizsgálnám a futóműalkatrészeket is (szilentek), hogy az azokat rögzítő csavarok oldható állapotban vannak-e. Ha igen, akkor a szilenteket is cserélném, mert a használattal ezek a kötőanyagok fognak leghamarabb korrodálódni és megnehezítik a cserét. Ami valszeg szükséges lesz/lehet, mert a gumi alkatrészek elöregszenek.
Motorolajcseréhez mindenképen alkalmaznék ún. motorönlítő folyadékot (Liqui Moly Engine Flush, vagy ProTec engine flush - mindkettő kiváló termék). A fagyálló cseréje is nagyon fontos, mert az keni a vízpumpa belsejét is, 5-6 évente cserélni kell. A fékfolyadékot 2 évente! A szervóolajat 10 évente elég. A váltóolajat is cserélném, ezt is 4év/60000km periodusonként javasolja a gyár.
Ha az autó padlólemeze nem korrodált, mindenképpen javasolt egy alapos alváz- és üregvédelem, hogy ne is kezdjen el rohadni.
Szerintem első körben ennyi, ami a napi használathoz fontos. Ezeken kívül, ha valami idő közben előjön, azt célszerű javítani és nem hagyni, hogy más hibát is előidézzen.
Egyébként, pedig, gratulálok az autóhoz, sok boldog és probléma mentes km-t kívánok hozzá.
kieg.: Kérdés még a kerékcsapágyak állapota, azok is lehetnek csereérettek, illetve, nagyon fontos, hogy a fékfolyadék cserével egyidőben a fékek is legyenek karbantartás jelleggel szétszedve, tisztítva és amit szükséges, zsírozva, hogy a csúszkák akadály nélkül járjanak és ne legyenek beállva a fékek.