Táplákozástudomány
- Mit kértek reggelire ma gyerekek?
- Én vizet akarok, vizet, vizet és vizet. Legfeljebb a vízhez egy kis
marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket,
magyarul E450-es adalékot, nem húseredetü fehérjét és emulgeátort - de
karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belöle!
- Egyszóvel te Tesco párizsit kérsz.
- Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztböl, kis
iztjavítóból, sikérböl, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimböl,
a savanyúságot szabályozó káliumacetátból és citromsavból,
emulgálószerböl és kálcium-szulfátból álló kenyeret...
- Győri rozsosat...
- Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett/ átészterezett növényi olajat,
amelyben persze van só, emulgálószer, kálium- szorbát.
- Már kenem is a Delmát, fiam.
- Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben
elkevert húspép, börke, karragén, polifoszfát, szójafehérje,
nátrium-laktát, étkezési keményítö, Pirofoszfát, antioxidáns és
Na-nitrit.
- Akkor te a Zalahús mübeles virslijét kapod fiam. Hozzá természetesen
tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal, indigókarminnal színezett természetes
aromával, nátrium-benzoáttal, sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel
dúsított vizet.
- Magától értetödik, Globus mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.
- Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot,
aszpartámt, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat, nátrium-benzoátot
és fenilalanint.
- Vitamor ***örpöt? Igeeeen!
- Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítöt,
hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetöleg E631-est és E627-est,
nátriumglutamátot, módosított keményítöt, állati eredetü zsírt,
élesztöport, szárított tyúkhúst és E 150-es színezéket.
- Maggi szárnyaskrémleves lesz brokklival! Hurrá!
- S utána?
- Utána pediglen búzalisztet paradicsomsürítménnyel, sajttal, ananásszal,
vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított fött sonkával,
búzakeményítövel, cukorral, sóval, élesztövel és jóféle
acetilezett-dikeményítö, adipáttal.
- Hawai!
- Bizony, bizony, gyerekek, Haway pizza lesz, dr. Oetker módra.
- Az a kedvencünk.
- S a tévéhez pedig, mit kaptok, na mit?
- Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált
élesztöport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium- glutamátot,
dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis
szilícium-dioxidot?
- De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. Lay's újhagymás chipset.
- S mi lesz a vacsora?
- Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartánnal, fenilalaninnal,
K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal javított joghurtot,
amelyben kálciumfoszfáttal, vízzel és cukorral fölhizlalt, egyszer már
kipréselt gyümölcshúsvázdarabkák vannak.
- Én is kérek öszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!
- Ne kiabálj, Lajoska. Te Lajoska mást kapsz ma este. Na nézd, már itt is
van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék, liszt, panírlé,
szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítö, füszerek és
karamellammóniás színezék, egyszóval Kot-kot baromfifasírt...
Ezt szegény apád is, hogy imádta... Hopp, kinyitja száját a kis
Lajcsika... Na... Hopp... Kinyitja száját! Nem azt, a másikat!