Felhasználónév: Jelszó:

Szavazás

Mely állatfajtát szereted jobban, képzelnél el magadnak?

Kutya
21 (63.6%)
Macska
5 (15.2%)
Madarak (papagáj,beo,kanári stb)
1 (3%)
Vadászgöri, menyét, nyérc, nyuszt
0 (0%)
Halak (akváriumban)
5 (15.2%)
Kígyók, pókok, hüllõk (terráriumban)
0 (0%)
Rágcsálók (egér, patkány, gerbil, tengerész, höri)
1 (3%)

Összes szavazó: 29

Szavazás lezárva: 2010.07.14 08:47:06

Szerző Téma: Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra  (Megtekintve 123085 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nagycitrom

 • Globális moderátor
 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 8725
  • Dentmill Frézközpont
 • Autó: T27 Avensis TS Active 2ZR-FAE (2017)
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #750 Dátum: 2011.11.04 07:17:39 »
.... Nálam mindig kiúti a biztosítékot, amikor egy-egy kutyatámadás után a híradóban a szakértő elmagyarázza, hogy mindig az ember a hibás, mert az állat viselkedése könnyen kiszámítható.
....
Pedig ez nagy többségében igaz. Csak nem az áldozat, hanem a kutya gazdája a a hunyó.

bepi81

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 22759
 • Szakmérnök :-)
  • www.kozut.hu
 • Autó: '00 facelfit Avensis Kombi 1,8 vvt-i SOL
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #751 Dátum: 2011.11.04 16:17:15 »
Hát izé :) ... Ezt írtad:

"Sajnos az én sztorimban az egyértelmű vlt, hogy a kislánynak lövése sem volt (önhibáján kívül), hogy mit kell tenni a kutyával abban a szituban, nem ismerte fel a kutya jelzéseit, csak megijedt. Ez minden esetben a szülő hibája, nekik kellene elmagyarázni, megmutatni a gyereknek, hogy a különböző testtartások, jelek, mit jelentenek, és ezekre Neki hogyan kell "válaszolni". És itt jön a legnagyobb hiányosság, hogy ezek a szülők maguk sem ismerik a kutyák jelzéseit. Aztán, meg csodálkoznak, ha valami baj éri a gyereket, vagy egyszerűen csak megijed a gyerek minden ebtől."

Nekem ebből (főleg az aláhúzott részből) az jött le, hogy szerinted kb. alapelvárás minden ember, vagy legalábbis minden szülő részéről a mélyreható kutya-ismeret, továbbá ennek átadása a gyerekeknek... És ha ez nem történik meg, akkor az illető szülő magára vessen.

Na, lehet hogy ezt félreértettem; de ha mégsem, akkor csak azt tudom mondani, hogy ezt erős túlzásnak tartom. Amíg a kutyások vannak kisebbségben, addig elsősorban nekik kell megtenni mindent az esetleges veszélyhelyzetek elkerülésére; s nem azt fejtegetni, hogy minden szülőnek meg kellene tanítani a gyerekének, hogy ne ijedjen meg, ha egy kutya ráugat.

Ez természetesen NEM azt jelenti, hogy ne lenne jó és hasznos dolog, ha ezek az ismeretek minél több ember birtokában lennének. Nem kérdés, hogy mindenkinek a saját érdeke, hogy rendelkezzen ilyen infókkal. De ettől még ugyanúgy kiakaszt, ha azt az érvelést hallom, hogy a támadás áldozata a felelős elsősorban, stb stb stb...
Katasztrofálisan félre értitek a lényeget...  :ph34r:

Ez nem úgy működik, hogy kiemelsze egy mondatot, hogy "hááát, bakker, ezzel Te ezt meg ezt sugalltad..."

Én a kutyások között azt a "kasztot" képviselem, akik időt és energiát nem sajnálva kiképezték a kutyájukat egy nemzetközi szinten is nagyra becsült kutyakiképző segítségével (Such Ferenc). Alkalmanként kettőnkkel foglalkozott irányítottan, látván előzőleg a két kutya tehetségét (Ő kért meg minket, hogy járjunk hozzá külön, ne a 15 tagú csoportban képezzük a kutyákat).

De a lényeg: A médiában elhangzó "kutyatámadások" szerintetek mekkora arányban szól lelkiismeretesen kiképzett kutyákról?! Nem gondoljátok inkább, hogy ott olyan *** k.Ö.csögökről van szó, akik számára a kutya egy tárgy, amit kiláncol már kölyök korában az udvarra és úgy nő fel a kutya, hogy 2m2-nél több mozgástere nincs?
Szerintetek mennyire van egy ilyen kutya szocializálva az állatok, vagy akár az emberek felé? Mennyire van fogalma arról, hogy bizonyos szituációkban Neki hogyan kell viselkedni másokkal szemben? Tovább megyek:
Szerintetek hogyan FOG viselkedni akkor, ha végre sikerül elszakítani a láncát és kiszabadul. Igen, nagy az esélye, hogy tragikusan. És ez a kutya hibája?  :hmmmm:
.
.
.
.
.
TERMÉSZETESEN NEM!  :excl:
Akkor??
.
.
.
Az áldozaté??
.
.
.
TERMÉSZETESEN NEM!!!  :excl: :excl:


A gazdájáé, IGEN! Egyértelmű, és az ilyen embert, nem csak a sérüléstől függően KELL felelősségre vonni, hanem állatkínzásért IS, mint, ahogy azt az USAban nagyon is helyesen megteszi az állatrendőrség.Azonban az, amiéről én beszélek, egy felelős kutyatartó esete és társadalma. A hozzám hasonlók tisztában vannak azzal, hogy a kutyájuk iránt felelősséggel tartoznak, azaz, a kutyájukon keresztül más emberek felé is felelősséget vállalunk. Mivel? Azzal, hogy a kutyánkat kiképezzük, szocializáljuk, megtanítjuk neki a helyes viselkedési formákat, mind az emberek, mind más állatok felé.
Az a gond, hogy, aki nem ért a kutyákhoz, még EZT SEM képes felismerni és megkülönböztetni az idióta "kutyakínzóktól". Merem állítani, hogy pl. az én kutyámon kevesebb kosz található, és kevésbé bűzlik, mint némely nagypofájú ember!  :censored:

A magyar média, meg, olyan, amilyen, ( :censored: :censored:) mert NEKIK csak a rossz hír a hír, érdekes, arról alig beszélnek, hogy éppen most a Miskolci Speciális mentők kutyája (Radar) éppen hol Dolgozik, és az utolsó Vele készült riport óta hány embert mentett meg szerte a világban (közelmúltban Török földrengés, elmúlt hetekben Thailföld árvíz...).
Ennek hiányában teljesen eltorzul a kutyákról alkotott képe az embereknek, és súlyos tévedéseik révén hoznak adott helyzetben rossz döntést (amikor megítélnek egy-egy szitut).
Igen, léteznek a kutyák közt sajnos idegbeteg (a szó szoros értelmében), más néven "labilis idegrendszerű" kutyák, melyek részben egy fajta túltenyésztettségéből (belterjes tenyészetek, "kutyagyárak" = 10-15.000Ft Golden, Német Juhász, Rottweiler, Doberman, Staff... stb), ezeket is szabályozni kellene törvényileg, ami rendkívül bonyolult, de jelentős mennyiségű kutyatámadást kivédhetnének azzal, hogy nem engedik keverni közeli "rokon" kutyákat generációkon keresztül.
A másik rossz tényező a más említett "udvari egész életében láncra vert" kutyák.

A kutyatámadások 98%-áért ezen kutyák, pontosabban, gazdáikat kellene felelősségre vonni.

De ez nem elég a probléma megoldásához, mert szükség lenne egy széles társadalmi réteg (kicsik és nagyok) bevonására, megtanítva nekik a kutya felé irányuló helyes magatartás ALAPSZABÁLYAIT! (És itt megint elvittétek a gondolat lényegét rossz irányba, mert Ti azt hiszitek, hogy a kutyát csak 30 éve velük foglalkozó-képző ember ismerheti, ami súlyos tévedés. A példa, amit egy helyi óvodával kapcsolatban felhoztam, tökéletesen mutatja, hogy ebben a korban a gyerekek mennyivel értelmesebbek, érdeklődőbbek, elfogadóbbak, tanulékonyabbak a legtöbb felnőttnél.) Annyira egyértelműek a kutyák testjelei, csak figyelni kell rájuk.

És mindezeket az ismereteket kitől mástól tudná egy "kutyátlan" ember megtanulni, mint gyakorló kutyásoktól?  :hug: Én személy szerint hajlandó vagyok bárkinek segíteni, tanácsot adni a kutyákkal kapcsolatban... csak el kellene fogadni azokat...bepi81

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 22759
 • Szakmérnök :-)
  • www.kozut.hu
 • Autó: '00 facelfit Avensis Kombi 1,8 vvt-i SOL
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #752 Dátum: 2011.11.04 16:19:04 »
Én még sosem hallottam olyat, hogy valahol az lett leírva / hangzott el, hogy egy támadásért az áldozat a felelős.. Általában a kutya gazdáját teszik mindig felelőssé.
Sosem felejtem el, 1x az egyik adón volt egy dok.film, hogy egy amerikai rendőr németjuhász az gazdájával pózolt egy fotósnak, és az amikor közelebb jött, a kutya rátámadt. Kb 1 tized másodpercen, a rendőr reflexén, és a szerencsén múlt, hogy nem tépte le a fotós arcát a kutya, ki volt lassítva / kockázva a videó felvételeken.
Szóval egy kiválogatott, kiképzett kutyának is lehetnek ilyen reakciói. Ettől függetlenül a kutyatámadások 99,9%-ban a gazda elnevelésének köszönhetőek.
Ilyen van. A kutya támadásnak ítélte a fotós - feltehetően hirtelen - mozdulatát, ezért megvédendő a gyazdáját, támadott. Ki a hibás??
Ebben az esetben lehet, hogy osztott a dolog... a rendőr sem figyelt kellőképpen. Ez sajnos mindig benne van...Trotter66

 • Knight of the Roads
 • Officer
 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 22103
 • ((:== Szlalomépítő ==:))
 • Autó: Toyota C-HR Hybrid 2018, Toyota Corolla E110 1,8 USDM 1998
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #753 Dátum: 2011.11.04 17:27:10 »
A komondor szerintem a legerősebb kutyafajta.... nincs ellenfele, hatalmas, a szőre meg mint a betonfal. Unokatesóméknak volt, az is megzizzent.
Féltem is tőle, ha az elkap nem megharap, hanem szétkap.  :helpsmilie:

Mondjuk a moszkvai őrkutya pontosan olyan kemény, ha nem keményebb.

A zinnenésnek is oka van:  le merem fogadni, hogy kan volt, 8-9 éves  és nem volt lánynál egész életében.  :hug:

És igen, az nem megharap, az valóban szétkap, esélyed nem sok ellene. 
Sors bona nihil aliud

robi (Robi)

 • Klubtag
 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 8794
 • Autó: Yaris'08+Verso'16
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #754 Dátum: 2011.11.04 17:48:29 »
Katasztrofálisan félre értitek a lényeget... 
Bepi, egy nem kutyatartónak, adott esetben egy kisgyerekes anyukának fingja sincs (és nem is lehet), hogy a vele szemben álló állat kiképezett, vagy sem. Innentől kezdve tökmindegy, hogy a kutya gazdája tisztességesen képzi-e a kutyáját vagy csak láncon tartva vadhússal eteti - mindegyik potenciális veszélyt jelent. Ha meg baleset történik, akkor sem fog számítani, hogy ki volt-e képezve vagy sem, mert a felelősséget nem az anyuka fogja hordani.

bepi81

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 22759
 • Szakmérnök :-)
  • www.kozut.hu
 • Autó: '00 facelfit Avensis Kombi 1,8 vvt-i SOL
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #755 Dátum: 2011.11.04 19:09:27 »
Bepi, egy nem kutyatartónak, adott esetben egy kisgyerekes anyukának fingja sincs (és nem is lehet), hogy a vele szemben álló állat kiképezett, vagy sem. Innentől kezdve tökmindegy, hogy a kutya gazdája tisztességesen képzi-e a kutyáját vagy csak láncon tartva vadhússal eteti - mindegyik potenciális veszélyt jelent. Ha meg baleset történik, akkor sem fog számítani, hogy ki volt-e képezve vagy sem, mert a felelősséget nem az anyuka fogja hordani.
Naná, esténként a DanyiellaPunyiella 56673. része sokkal könnyebben emészthető történet, mint felelős szülőként magam és a gyerekem érdekében TANULNI VALAMI ÚJAT!  :whistling: De mondhatnám a sok semmirekellő VV szereplőt/nézőt is. Ha ilyen ***ságokra tudnak időt szánni, akkor olyan dolgokra, amik fele ennyi energiát emésztenek fel az embertől, ellenben HASZNOSAK és SZÓRAKOZTATÓ CSALÁDI programként működnek, miért nem?  :yawn:

Ezt a legkönnyebb mondani, hogy "nem ismerem fel a kutya jelzéseit, mer'nincs kutyám, honnan tudnám??"...
Egyszer meg kellene hallgatni hangos könyv formában Dr. Csányi Vilmos - Bukfenc mindent tud c. "meséjét"... Ja, hogy van, aki Dr. Csányi Vilmost nem ismeri?! Hááát, nem is beszélnek róla a VV-ben...sem a brazil sorozatokban, sem a felháborítóan semmit mondó esti híradóban... :devil: :tt2:Ákos2004

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 6642
 • Corolla E12 1.4 vvti SOL Corolla E15 1.6 Luna
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #756 Dátum: 2011.11.04 19:26:08 »
Ilyen van. A kutya támadásnak ítélte a fotós - feltehetően hirtelen - mozdulatát, ezért megvédendő a gyazdáját, támadott. Ki a hibás??
Ebben az esetben lehet, hogy osztott a dolog... a rendőr sem figyelt kellőképpen. Ez sajnos mindig benne van...
Háát ezzel nem értek egyet. Szerintem a kutya volt a defektes. A rendőr nem volt hibás, ő kapásból visszarántotta, ez mentette meg a fotós arcát. Egy rendőrkutyának
nem szabadna támadnia, ha a fotós fölé hajol, vagy inkább nem szabadna támadásnak venni, de legalább egyenlőre morognia kéne, nem hirtelen kitámadni.
Néha a rendőrségre is beválogatnak gyenge idegrendszerű kutyát. Bakker, ha minden kutya arconharapna, aki fölé és a gazdája fölé hajol valaki, stb stb milyen világ lenne?

Ákos2004

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 6642
 • Corolla E12 1.4 vvti SOL Corolla E15 1.6 Luna
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #757 Dátum: 2011.11.04 19:28:37 »
Mondjuk a moszkvai őrkutya pontosan olyan kemény, ha nem keményebb.

A zinnenésnek is oka van:  le merem fogadni, hogy kan volt, 8-9 éves  és nem volt lánynál egész életében.  :hug:

És igen, az nem megharap, az valóban szétkap, esélyed nem sok ellene.
Moszkvai őrkutya, káj, kaukázusi... szóval ezek a nagy medvék tényleg durvák. De azéé egy nagy kan kommondor a hatalmas szárével, brutál csontozatával nem semmi. Nem tudom mennyi idős volt, tényleg valami idegrendszeri betegsége volt, 4-5éves lehetezz szvsz, valszeg túltenyésztett vagy nem kellően megválasztott tenyésztés lehetett az ok.

bepi81

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 22759
 • Szakmérnök :-)
  • www.kozut.hu
 • Autó: '00 facelfit Avensis Kombi 1,8 vvt-i SOL
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #758 Dátum: 2011.11.04 19:29:48 »
Háát ezzel nem értek egyet. Szerintem a kutya volt a defektes. A rendőr nem volt hibás, ő kapásból visszarántotta, ez mentette meg a fotós arcát. Egy rendőrkutyának
nem szabadna támadnia, ha a fotós fölé hajol, vagy inkább nem szabadna támadásnak venni, de legalább egyenlőre morognia kéne, nem hirtelen kitámadni.
Néha a rendőrségre is beválogatnak gyenge idegrendszerű kutyát. Bakker, ha minden kutya arconharapna, aki fölé és a gazdája fölé hajol valaki, stb stb milyen világ lenne?
Jó, igen, valóban, ebben sok igazság van. Azt lehet tudni, hogy milyen korú volt a kutya? Gondolom egy ilyen "baleset" után azonnal kivonták az állományból... természetes, hogy egy rendőr kutyának ilyet nem szabad...  :surrender: :yes:bepi81

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 22759
 • Szakmérnök :-)
  • www.kozut.hu
 • Autó: '00 facelfit Avensis Kombi 1,8 vvt-i SOL
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #759 Dátum: 2011.11.04 19:36:37 »
Moszkvai őrkutya, káj, kaukázusi... szóval ezek a nagy medvék tényleg durvák. De azéé egy nagy kan kommondor a hatalmas szárével, brutál csontozatával nem semmi. Nem tudom mennyi idős volt, tényleg valami idegrendszeri betegsége volt, 4-5éves lehetezz szvsz, valszeg túltenyésztett vagy nem kellően megválasztott tenyésztés lehetett az ok.
Úúú, a moszkvai eszméletlen. Gyönyörű, ilyesztő, de mégis méltóságteljes.

Sajnos a magyar nagytestű fajtákkal idős korukra elszáll az agyuk is. Mind a kuvasz, mind a komondor ilyen, kiszámíthatatlanná válnak, még akkor is, hogy jó vérvonalúak. Van még pár ilyen kutyafajta, pl. a Rotweiler tipikusan ilyen, valamint a Doberman is egyszerűen bekattan. Ezek közül mindre jellemző, hogy idős korukra, amikor a látásuk, hallásuk már annyira tompul, hogy zavaróvá válik számukra, agresszívvé válnak, akár saját gazdájuk felé is.

Ezek a kutyák nem családi kedvencek, ezek kőkemény őrző-védők, ezek gazdája kösse fel a gatyáját, ha normális kutyát akar belőlük csinálni. Nem könnyű, a szó szoros értelmében sem!
Ezzel sokan megint csak hibáznak, akik a gyereknek vesznek egy édes Roti kölyköt. Nem gondolnak rá, hogy a cuki kutya (tényleg zabálnivaló) egyszer felnő majd...  :ph34r:robi (Robi)

 • Klubtag
 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 8794
 • Autó: Yaris'08+Verso'16
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #760 Dátum: 2011.11.04 20:33:06 »
Naná, esténként a DanyiellaPunyiella 56673. része sokkal könnyebben emészthető történet, mint felelős szülőként magam és a gyerekem érdekében TANULNI VALAMI ÚJAT!  :whistling: De mondhatnám a sok semmirekellő VV szereplőt/nézőt is. Ha ilyen ***ságokra tudnak időt szánni, akkor olyan dolgokra, amik fele ennyi energiát emésztenek fel az embertől, ellenben HASZNOSAK és SZÓRAKOZTATÓ CSALÁDI programként működnek, miért nem?  :yawn:

Ezt a legkönnyebb mondani, hogy "nem ismerem fel a kutya jelzéseit, mer'nincs kutyám, honnan tudnám??"...
Egyszer meg kellene hallgatni hangos könyv formában Dr. Csányi Vilmos - Bukfenc mindent tud c. "meséjét"... Ja, hogy van, aki Dr. Csányi Vilmost nem ismeri?! Hááát, nem is beszélnek róla a VV-ben...sem a brazil sorozatokban, sem a felháborítóan semmit mondó esti híradóban... :devil: :tt2:
Igazad van de sajnos szembe kell nézned a tényekkel: nem mindenki olyan mint Te. A lakosság döntő többsége nem ismeri olyan jól a kutyákat, mint Te, és nem várhatod el tőlük, hogy ezt tegyék. Ez van. Ők vannak többen.

Ákos2004

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 6642
 • Corolla E12 1.4 vvti SOL Corolla E15 1.6 Luna
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #761 Dátum: 2011.11.04 20:59:07 »
Úúú, a moszkvai eszméletlen. Gyönyörű, ilyesztő, de mégis méltóságteljes.

Sajnos a magyar nagytestű fajtákkal idős korukra elszáll az agyuk is. Mind a kuvasz, mind a komondor ilyen, kiszámíthatatlanná válnak, még akkor is, hogy jó vérvonalúak. Van még pár ilyen kutyafajta, pl. a Rotweiler tipikusan ilyen, valamint a Doberman is egyszerűen bekattan. Ezek közül mindre jellemző, hogy idős korukra, amikor a látásuk, hallásuk már annyira tompul, hogy zavaróvá válik számukra, agresszívvé válnak, akár saját gazdájuk felé is.

Ezek a kutyák nem családi kedvencek, ezek kőkemény őrző-védők, ezek gazdája kösse fel a gatyáját, ha normális kutyát akar belőlük csinálni. Nem könnyű, a szó szoros értelmében sem!
Ezzel sokan megint csak hibáznak, akik a gyereknek vesznek egy édes Roti kölyköt. Nem gondolnak rá, hogy a cuki kutya (tényleg zabálnivaló) egyszer felnő majd...  :ph34r:
Volt már ilyen kutyád (neked, és nem a szomszédnak, nem a havernak), vagy hallomásból van az infó? Tényleg érdekel na, nem kötekedés. Igazad van, a rotikért én sem rajongok, és a kuvasz is elkattanhat. Feleségemnek volt dobermanja, nagyon 'cuki' kutyának tartotta, semmi baj nem volt vele, öreg korában sem. Nekünk szüleimnél volt kuvaszunk, nagyon szerettem, az sem kattant meg, bár 10évet élt. Nekem az a véleményem, hogy a gyenge minőségű, xar tenyészté, túltenyésztés minden fajtánál visszaüt = lásd a sok 3ft-os ócsó szapoírott goldent, amik vicsorognak támadnak. Szóval a jó idegrendszer nem terem minden bokorban. Másik a tartás, szocializáció. Szóval a legtöbb örző-védő kutya szvsz öreg korára megkattan, ha nem megfelelően tartják és/vagy rossz minőségű az egyed.
Ha tényleg ezek a kutyák időzített bombák lennének ilyen mértékben, ahogy mondod, már törvényileg tiltanák.

whis

 • Globális moderátor
 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 11516
 • [2]
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #762 Dátum: 2011.11.04 22:48:30 »
Gondolom, bárhova mentek, van nálatok nedves törlőkendő...  :D
Amúgy a kulcsszó az "idegen" kutya. Ebben az esetben abszolút jogos, hogy a gyereket nem engeditek a közelébe, én sem tenném. De saját kutyámnál más a helyzet, Ő születése óta benti kutya, minden séta után én mosom a lábát, hasát, sőt havonta 1-szer gyógynövényes kutyasamponnal fürdetem, hajszárítóval szárítom, kutyafésüvel fésülöm. Azért ez nem ugyanaz az eset, amikor egy udvaron tartott kutyát simogat meg a gyerek...  ;)
Azért ez érdekes a kutyatartók szájából.
Gyakorlatban azért egy kutya szájüregi flórája és a kutyanyál az nem egy ásványvíz. És a szőrén és a bőrfelületen is van ez-az, ami két fürdetés között felgyűlik. Ezt a lakásban is felszedi, az utcán is, a kertben is.
Az más dolog, hogy az évek óta összeszokott kutya-gazdi páros bél- és bőrflórája némileg igazodik egymáshoz, de egy tök idegen az első találkozás után igencsak kellemetlen napokat élhet át. Pláne egy gyerek.
'16 RAV4 HSD AWD Trend +Safety

robi (Robi)

 • Klubtag
 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 8794
 • Autó: Yaris'08+Verso'16
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #763 Dátum: 2011.11.04 23:14:35 »
Az más dolog, hogy az évek óta összeszokott kutya-gazdi páros bél- és bőrflórája némileg igazodik egymáshoz, de egy tök idegen az első találkozás után igencsak kellemetlen napokat élhet át. Pláne egy gyerek.
Köszönöm, én már nem akartam kekeckedni bepivel ilyen szinten (bár nem ez a szakmám, de iskolában tanultunk mi is ezekről). Nyilván egy nedves törlőkendő nem egyenlő egy antibakteriális szappannal...

bepi81

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 22759
 • Szakmérnök :-)
  • www.kozut.hu
 • Autó: '00 facelfit Avensis Kombi 1,8 vvt-i SOL
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #764 Dátum: 2011.11.05 06:33:22 »
Volt már ilyen kutyád (neked, és nem a szomszédnak, nem a havernak), vagy hallomásból van az infó? Tényleg érdekel na, nem kötekedés. Igazad van, a rotikért én sem rajongok, és a kuvasz is elkattanhat. Feleségemnek volt dobermanja, nagyon 'cuki' kutyának tartotta, semmi baj nem volt vele, öreg korában sem. Nekünk szüleimnél volt kuvaszunk, nagyon szerettem, az sem kattant meg, bár 10évet élt. Nekem az a véleményem, hogy a gyenge minőségű, xar tenyészté, túltenyésztés minden fajtánál visszaüt = lásd a sok 3ft-os ócsó szapoírott goldent, amik vicsorognak támadnak. Szóval a jó idegrendszer nem terem minden bokorban. Másik a tartás, szocializáció. Szóval a legtöbb örző-védő kutya szvsz öreg korára megkattan, ha nem megfelelően tartják és/vagy rossz minőségű az egyed.
Ha tényleg ezek a kutyák időzített bombák lennének ilyen mértékben, ahogy mondod, már törvényileg tiltanák.
Tök igaz, amit leírsz, de nem tudom, lehet, hogy én fogalmaztam pontatlanul, most helyesbítenék:

1. Nem, nekem még nem volt ilyen kutyám, mint bármelyik a felsoroltak közül. 2 németjuhászunk volt, egy foxink, és most a Spanci (páromnak volt előzőleg spancija)
2. Szóval, nem azt írtam, hogy minden őrző-védő kutya megkattan idős korára, hanem, hogy ezek közül nagy az esély, hogy TÖBB kattan meg, mint más fajtákból. Persze, nem mind.  :flowers:

A legrosszabb párosítás az eleve gyenge idegrendszer (belterjes tenyésztés) és a szocializálatlanság. Ez sok esetben a kutya altatásához vezet sajnos...