Felhasználónév: Jelszó:

Szavazás

Mely állatfajtát szereted jobban, képzelnél el magadnak?

Kutya
21 (63.6%)
Macska
5 (15.2%)
Madarak (papagáj,beo,kanári stb)
1 (3%)
Vadászgöri, menyét, nyérc, nyuszt
0 (0%)
Halak (akváriumban)
5 (15.2%)
Kígyók, pókok, hüllõk (terráriumban)
0 (0%)
Rágcsálók (egér, patkány, gerbil, tengerész, höri)
1 (3%)

Összes szavazó: 29

Szavazás lezárva: 2010.07.14 08:47:06

Szerző Téma: Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra  (Megtekintve 145110 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Trotter66

 • Knight of the Roads
 • Officer
 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 22147
 • ((:== Szlalomépítő ==:))
 • Autó: Toyota C-HR Hybrid 2018, Toyota Corolla E110 1,8 USDM 1998
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #1140 Dátum: 2020.08.18 18:30:18 »
Sziasztok!

Nem találtam egyelőre jobb topicot a mondandómhoz  :flowers:

----------
Hirtelen ennyi...

Élvezettel olvastam.  Várom a folytatást!
Sors bona nihil aliud

murray

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 11752
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #1141 Dátum: 2020.08.19 08:39:14 »

Egyébként nagy öröm van hála Istennek, szelídítik a csibéket, etetgetés-itatgatás, megfigyelés, interakció:) Csibék szárnycsapkodva rohangásznak a helyen, porfürdőznek, jól érzik magukat, holnaptól pár napig kapnak Jolomaxot.


szuper sztori Mester, képeket kérünk! :-)
A tavaszi karantén pokolban én is akartam csirkéket asszony szkippelte a témát.. :yawn:
most: Suzuki Baleno  2019 1.2 GL
volt: Lada 2105 1985,
Toyota Corolla 1983
Corolla 1989,
Skoda Fabia  2002

Adamo_sx

 • Néha itt van
 • ***
 • Hozzászólások: 127
 • Autó: Toyota Carina E 1.6 kombi
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #1142 Dátum: 2020.08.19 09:22:45 »
No, néztem mindenféle ól megoldást, aztán összehoztunk egyet hála Istennek. Kihúzható tálcával, fedeles tojóládával, nyitható tetővel, zárható szellőzőkkel, két ajtóval, infralámpás fűtéssel  :) A rengeteg építődeszkát meggyalultam, van olyan 240 liter frankó, szinte pormentes puha forgács belőle, nagyon szeretik: úgy alszik több is belehasalva, hogy a lábaik hátul lógnak ki, ilyet még nem láttam csirkétől  :lol:  Plusz egy zárt udvarrész hozzá, hogy a csibéket ne vigye el lehetőleg valamilyen ragadozó nappal, meg a verebeket sem szeretném hizlalni, szóval felülről is zárt részt kaptak (20x20-as madárhálóval). Macskák már megjelentek, de egyelőre távoztak is  :whistling:
Remek sztori, nagyon érdekes  :clap:, a többiekhez hasonlóan én is várom a folytatást, valamint a képeket! Nálunk is tervben van a csirkeól a jövőben, de előbb még a házat kell majd felépíteni...  :D

vd1234

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 8791
 • Toyota Carina E 1994 sedan (japán verzió;) )
 • Autó: Toyota Carina E sedan 1.6 (AT190L-AEMDKW) 4A-FE; volt: Maruti 800 F8B
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #1143 Dátum: 2020.08.19 18:24:04 »
Sziasztok!

Örülök, hogy többeteket érdekel a téma  :clap: , írok egy kis folytatást hozzá  ;)

Megvannak a vakcinák hála Istennek!
Az orvosi rendelő várójába adták ki, a hölgy azt mondta, ő csak annyit tud, ami rajta van az üvegcséken, esetleg hívjam fel az illetékes doktort, aki holnaptól másfél hét szabadságon van, ma nem rendel.
Felhívtam tehát az illetékes orvost, aki nagyon rendes volt, elsőre felvette, és pár perc alatt megbeszéltük, mikor-hogyan legyen az oltás.
Arra az apróságra nem tértünk ki, hogy az 1000 adagos (mégsem 2000) pestis elleni, illetve a 200 adagos gumboró elleni oltást hogyan porciózzam ki, de szerintem csak megoldjuk valahogyan. Akit érdekel, érdemes elolvasni a leírásaikat:
https://univet.hu/files/courses/dt/7295/files/1.1-Hazai%20enged%C3%A9ly/AviPro%20ND%20HB1%20bfi.pdf
http://mail.tolnagro.hu:7771/wbs2/data/cikk/leiras/640.pdf
A kettő kb. 4500 HUF volt a végén. Szelénnel, vitaminnal kb. a csirkék árát még egyszer elköltöttem már :)

Az egész "létesítmény" nullszériás, ezt fontos előre bocsátanom  :whistling: Az ól maga 1m x 1m-es, magassága kicsit több, mert különben nem lett volna elég magasan a szellőzés (erről később). Az udvar durván 3,5x2m, magassága kb. 1,6 m. Gyerekeknek elég magas, én kicsit összehúzom magam és jó. Ehhez még jön az ól alatti terület, vagyis olyan 10-12 kifejlett állat éppen elférhet. 20 csibéből majd ritkítani kell, ha nem lesz elhullás, a gyerekek kitalálták, hogy nem is nevezik el mindet, mert akkor jobban sajnálják, ha levágják  :otlet:
Az ól és az udvar elhelyezéséről tudni kell, hogy az udvar végén van egy fatároló, amit apósom használ, aki a hátsó szomszéd. Én nem szeretem a fát télen az udvar végéből hordani, neki meg közel van a házához. Ettől kissé a mi házunk felé van egy szép magas fenyőfa, ami jópár helyen kidugja a gyökereit, ami megnehezíti az elhelyezést. Az egésztől balra van egy melléképület járdával, ahol még úgy-ahogy sík a terep (és kisebb kupi is van ott...), aztán lejt lefelé a fatároló mentén, tehát az ól kb. vízszintes talajon áll, de a zárt udvar lejt, ezt kellett összehozni valahogy nagyobb rések nélkül. A fenyő gyökerét egy helyen megvágtam, erre elkezdett ömleni (!) belőle a gyanta, ezért hagytam a gyökereket, nem bántottam utána szegényt. Ebből következően jópár téglát kellett a gyerekeknek lerakni a rések eltüntetése végett, megértették a dolgot  ::)
Az ól nem a földön van, és körbe a tüzifából megmentett tölgy léceket raktam rácsnak, erre a háló már nem lett volna elég ( egy 30 cm x 10cm-es darab maradt...) és így jobban is tetszik. Ez a tölgy nagyon robusztus, a fenyőnél sokszorosan erősebb anyag, a vizet is sokkal inkább bírja, nagyon jó lesz oda. Most már lassan 5 liter lenolaj megy el az egészre, kívül kapott olajfestéket, belül csak az ülőfák teteje illetve az aljának és a kihúzható fióknak a teteje (meg ahol elbénáztam). Az alj egyszerűen, lefelé cserélhető, ha elrohadna valamiért. A dupla alj szerintem télen nagyon jó lesz, de gondolom a két ülőfán fognak tanyázni, amiből az egyik most nem is volt benne. A másikat már használják, szépen össze is tojták. Ez olyan 30 centi magasan van.
Két ajtó van, az elején egy kb. 50x50-es, az oldalán a lépcsőnél egy kb. 30x30-as, amit üzemszerűen használnak majd. Két zárható szellőző is el van rejtve rajta (egy-egy deszka), olyan magasan, hogy az ülőrúdon ülő madarak feje felett legyen huzat. A szellőzők mögött ott a háló akkurátusan felszögelve.
Az ól alatt van a kombinált, szennycsőből kialakított etető-itató, aminek a múltkor írtam a youtube-os linkjét. Az ellátás a tervek szerint egyszerűen tud menni, emiatt be sem kell menni az udvarra: a betárazott cső behelyezése után a nyitott kapun könnyen ki lehet engedni őket a lépcsőjükhöz. Kapu becsuk, kész is :) Esőben, sárban - kakában nem kell dagasztani senkinek. Az egész egy tölgy padlón van, lényegében egy alagút, amibe ritkán a legkisebb 1-2 csibe be tud férni, de amúgy nem férnek bele.
Ha esik, be tudnak menni az ól alá, de az ólba is akár. Lányom már látott egyet magától felmenni az ólba  :D
Az áramvezeték egy kültéri aljzatba megy be, ahova bekötöttem rögtön a 100 W-os  infralámpát, ami egy zsinórkapcsolón keresztül egy diódával félteljesítményre is kapcsolható, általában azon is megy. A melléképületből jön az áram, egy programozható kapcsolóórából. Most hidegebb volt, így kb. este 8-tól reggelig periodikusan kapcsolgat.
A tetőt is nyithatóra csináltam, hátha valamiért jobban hozzá kell férni a belsejéhez. A tojóláda a járdáról elérhető, most ideiglenesen lezártam a csirkék elől és a takarmány meg a kiegészítők vannak benne.

Próbáltam nagyjából értékelhető képeket csinálni, nem tudom, mennyire megy át a dolog.
Két vakcina  ::) :


Ól elölről:

Oldalról:

Hátulról:

Szemből közelebbről:

Első szellőző:

Tisztítófiók:

Ajtók kinyitva:

Tető nyitva:

Tojóláda nyitva:

Kapu nyitva:

Ól alatt:

Kombinált etető nem teljesen kihúzva:

Udvar lépcsőkkel és lakókkal  :) :

Infrás elnyúlás:

Infra alatti mozgolódás:


Hát hirtelen ennyi, hála Istennek nagyon tetszik egyelőre mindenkinek! Még vannak hibák, javítandó dolgok, de remélem jól fog menni ez  :yes:
« Utoljára szerkesztve: 2020.08.19 18:37:29 írta vd1234 »

vd1234

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 8791
 • Toyota Carina E 1994 sedan (japán verzió;) )
 • Autó: Toyota Carina E sedan 1.6 (AT190L-AEMDKW) 4A-FE; volt: Maruti 800 F8B
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #1144 Dátum: 2020.08.22 13:08:08 »
Sziasztok!

Megvolt a Jolomax kúra, ma reggel a vízbe megkapták a szelént (ReaSzelén), ami maradékának a felét délben sikerült kiborítaniuk egy főtt kukorica csutkájának gyötrése során :)
Enni indító és nevelő keveréket kapnak. Állítólag 45 napos korukig mehet a nevelő. Mi most felesben keverjük az indítóval, aztán harmada lesz csak indító, aztán csak nevelő és utána áttérés a szemes takarmányra. Persze ezt dercésen kapják. Apósom nekem adta az apjától megörökölt békebeli darálóját, amin elég nagylyukú rosta van. Gondoltam ki kell cserélni kisebb lyukúra, de ahogy olvasgattam, a darabosabb jobb lesz nekik. Ha meg mégsem, legfeljebb átengedem rajta még egyszer :)
A város egy falusiasabb részén lakunk, a közelben van takarmánybolt is. A terv az, hogy lesz nekik kukorica, búza, árpa és napraforgó majd, de valamennyit egészben is fogok adni majd nekik, nemcsak darálva.
Hétfő után kell megkapniuk a baromfipestis elleni oltásukat, aztán egy hétre rá a gumboró másodikat.
Hála Istennek szépen nőnek, elég jó tollasak is. Reggel röpködnek ki az ólból, mind rohanna enni, eddig elég volt 3 db 5 lyukas etető, ma kellett csinálnom egy negyediket is, mert 5 csirke futkározott ide-oda...még felborogatják az etetőket :) Csak reggel van ez a műsor, napközben sosem akar enni mind a 20 egyszerre. Az infrafűtést kicsit visszavettem, mert eddig minden 45 percben ment 15 percet, most minden 60 percben. Annyira nem megy el sok áram, mérés szerint 2 kWh fogyott náluk 6 nap alatt, nem akkora szám szerintem. Szerintem nagyon jó, hogy egyáltalán van lehetőség fűtésre náluk, de ahogy nőnek, valószínűleg nem nagyon kell üzemszerűen, majd télen kiderül, mennyire fáznak.
Szülői házban mindig volt baromfi, elég sokféle, ott ilyen oltogatások meg takarmányarányok sosem voltak, de most ezt is figyelem. Gyerekeknek kinyomtattam a fontosabb tudnivalókat, remélem megmarad a lelkesedésük  ;)

Trotter66

 • Knight of the Roads
 • Officer
 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 22147
 • ((:== Szlalomépítő ==:))
 • Autó: Toyota C-HR Hybrid 2018, Toyota Corolla E110 1,8 USDM 1998
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #1145 Dátum: 2020.08.23 12:48:49 »
Minden elismerésem.  :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Sors bona nihil aliud

vd1234

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 8791
 • Toyota Carina E 1994 sedan (japán verzió;) )
 • Autó: Toyota Carina E sedan 1.6 (AT190L-AEMDKW) 4A-FE; volt: Maruti 800 F8B
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #1146 Dátum: 2020.08.25 08:18:34 »
Mester jólesik, hogy ezt írtad, de én csak koppintottam sok helyről valamit, hála Istennek, hogy sok dolog található a témáról  :yes:

Ma jött el az ideje, hogy megkapják a baromfipestis elleni oltásukat, ami legkisebb kiszerelésben 1000 csibére elég, a leírásból úgy értettem, hogy naposokra. Nekünk viszont 20 darab 3 hetes csirkénk van. Következőt tettem (a leírásból kiindulva):
1. Klór- és fertőtlenítőszermentes edények biztosítása. Még jó, hogy nem csapvizet kapnak, hanem RO vizet, így az edényük kb. jó is volt erre. Ez megint elgondolkodtató, mert azt is olvastam (vagy az állatorvos mondta, már nem tudom) ezzel kapcsolatban, hogy oltás előtt már két napig, utána meg egy napig nem kaphatnak klóros vizet (csapvizet), mert akkor az oltásnak kb. annyi. Örülök, hogy a család nem ilyet iszik 10 éve... Szóval leírás alapján az 1 liter vízbe tettem kb. fél dl forralt, fölözött tejet az oltóanyag életképességének biztosítására.
2. Injekciós tű és fecskendő segítségével kb. 6 ml tejes vizet tettem a fiolába. Érdekes, mert hűtőben kell tárolni, de gondolom enélkül is vákuum lett volna az üvegben, tehát majdnem mind a 6 ml vizet kiszippantotta a tűn keresztül  :yes:
3. Az oldat kb. egyötödét kivettem a fecskendővel, majd ezt oldottam fel az 1 liter vízben, aminek a felét tettem az állatok elé, akik vígan nekiálltak inni. Ez volt kb. fél nyolckor, fél kilenckor meg kell nézni, hogy van-e még előttük, vagy kiborították, mert akkor pótolható, ugyanis a bekevert oltóanyag 2 órán keresztül használható fel.

Ha jól számolom, akkor a fecskendőbe 200 adagot vettem fel, ennek a felét adtam nekik, tehát 100 db napos csibe adagját. Ez darabra vetítve ötszörös túladagolás lenne, de tízszeres túladagolás sem egetverő gond, már ha jó értem a leírást, ezek a csirkék meg már elég nagyok is egy naposhoz képest.
Remélem, hogy a hasznukra lesz. Egy hét múlva pedig jön a gumboró elleni oltás, már ha most nem rontottam el valamit nagyon...

vd1234

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 8791
 • Toyota Carina E 1994 sedan (japán verzió;) )
 • Autó: Toyota Carina E sedan 1.6 (AT190L-AEMDKW) 4A-FE; volt: Maruti 800 F8B
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #1147 Dátum: 2020.09.06 12:50:58 »
Sziasztok!

Túlélték az oltásokat, és szépen nőnek az állatkák hála Istennek :)
A darálót, amit Apósom adott, sikerült helyretenni a lehetőségekhez képest. Ez egy legalább hatvan éves gép: kefés motor, a kefék egymással 90 fokot (!)  zárnak be és 4 állórész tekercse van (valószínűleg azért, mert a fordulatszáma 4500/perc) , elég nagy, és mégis 370W. Csapágyazás, lepucolás, kalapács reparálás után most azzal megy a darálás nekik. Nagyon szeretik a 2 kukorica 2 búza 1 napraforgó 1 árpa arányú keveréket. Ezt még keverve kapják a nevelőtáppal, de két héten belül azt hiszem, hogy már táp nem lesz nekik. Kapják rendszeresen a szelént, a Jolomaxot, még a kalciumpótlásnak nézek utána.
Külön érdekes dolog, hogy azt hiszem sikerült megállapítani, milyen fajták ezek a csibék. Ahogy nézem, ilyenek:
https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/ujraelesztettuk-baranyai-tajfajta-tyuk-22565
http://kincsesbaranya.hu/ertektar/baranyai-tajfajta-tyuk/

Ha ez igaz, akkor lehetséges, hogy szűkösen férnek be az ólba, mire megnőnek  :hmmmm: Az nem zavar, ha nem lesznek ilyen "óriásiak",  de abban reménykedek, hogy a leírt  tojástermelést hozzák majd, de még az sem teljesen biztos, hogy hány tyúk lesz belőlük a végére.  Majd kiderül a maga idejében, egyelőre szépen cseperednek. Kislányunk bemegy hozzájuk, rögtön köré gyűlik a 20-ból 15 csirke, van, amelyik külön kéredzkedik, hogy vegye fel, úgy látom, hogy jó hatással van rá, hogy gondoskodik róluk  :yes:
« Utoljára szerkesztve: 2020.09.06 12:52:36 írta vd1234 »

FLInt

 • Mindig itt van
 • *****
 • Hozzászólások: 516
 • Carina E 1.6 XLi '95 4A-FE Lean Burn
 • Autó: Suzuki SX4 S-Cross 1.4T GLX
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #1148 Dátum: 2020.09.07 10:07:48 »
Nagyon szívmelengető amilyen örömmel és büszkeséggel számolsz be a jószágok körüli tevékenységeidről és a történésekről. Csak így tovább!  :) :clap:
Toyotáról csak jót vagy semmit...

vd1234

 • Megszállott
 • *****
 • Hozzászólások: 8791
 • Toyota Carina E 1994 sedan (japán verzió;) )
 • Autó: Toyota Carina E sedan 1.6 (AT190L-AEMDKW) 4A-FE; volt: Maruti 800 F8B
Re:Kutyák, macskák, egyéb házikedvencek pro és kontra
« Válasz #1149 Dátum: 2020.09.27 13:57:36 »
Sziasztok!

Hosszabb kihagyás után írok egy kisebb összefoglalót ;)
Hála Istennek mind megvan még, egészségesnek tűnnek, élénkek, szépen nőnek, ahogy látjuk, kicsit több, mint a fele jérce.
Körülbelül két hét kellett nekik ahhoz (tehát 4 hetesek lehettek), hogy megszokják, esténként nem kell őket berakosgatni az ólba, hanem maguktól felmasíroznak és elülnek.
Eleinte még a  padlón aludtak, pedig ülőfa is volt már. Aztán mintegy varázsütésre gyakorlatilag egy-két nap alatt mind az ülőfákon aludt már  :otlet:
Számolgatom, és most körülbelül 8 hetesek a csirkék. Régen sosem nézegettem ilyeneket, de ugye a gyerekek elég sokat vannak velük, és tegnapelőtt jön a hír: az egyik kiskakas próbál rámászni a kis jércékre, csípi a tollat a fején. Mondom nekik: hát szerintem az elég korai lenne. Erre tegnap jön a gyerekektől az infó: a Szemüveg (egy nagyobb kakaska) mászik a jércékre, és "házasodik"! Nem akartam elhinni, de tényleg  :eek: Ma reggel a kiengedéskor már volt egy kukorékolás próbálgatás is, elsőre nem is volt rossz  :lol: Szomszédok nagyon fogják díjazni  [rohog] Azt mondják, hogy általában 20 hetes koruktól kezdenek leghamarabb tojni, de ezekre nem tudom, mikor normális. Nekem korainak tűnik, de ez van  ::)
Arra próbálok figyelni, hogy lehetőleg minden szükséges tápanyag meglegyen nekik. A táppal lassan teljesen leállok: most kb. a takarmány negyede táp, de azt is ledarálom, mert különben kiválogatják és a darát a végére hagyják. Kapnak bele: kevés sót(<0,4%), Promotor43 (43% aminosav),
Nutrafort3 , takarmánymész, Jolomax (aminosavas vitamin kúraszerűen), néha egy kis Ekodiár féregűző jelleggel, hetente egyszer Reaszelén. Ahogy néztem, az aminosav nagyon fontos, mert ha ez hiányzik nekik, akkor hamar elkezdik kicsipkedni egymásból a tollat és simán eltolódhat a dolog a kannibalizmus irányába, ezt nagyon szeretném elkerülni  :surrender:
Viszont előkerült valahonnan egy patkány  :censored: Legalább nincs egér. Apósom szerint vándorpatkány, nem tudom. Éjjel az etető csövet bevisszük, így nappal jelent meg, és a kisebb téglákat félrehúzogatta, aztán bement az udvarba és eszegetett  :gun_bandana: Csirkék persze féltek tőle. A téglákat megerősítettem, kitettem 3 csapdát. Az egyik majdnem minden éjjel elcsattan, de még nem fogta meg. Annyit tudtam még csinálni, hogy éjjelre a cső helyét is becsukom, mert ez ott bemegy, és biztos talál ehetőt. Mostanában napközben nem jelenik meg, ásást nem látok. A szemes takarmányt meg a többit is jól elzárva tudjuk tartani, abból nem eszik, remélem elkotródik máshová, ha nem tud jóllakni  :hmmmm:
Elég szárazság volt itt hetekig, nincs sok zöldtakarmány, de a nagyszülőknek a szomszédban van sok apró hullott alma, azzal jól elvannak. Zöldséghéjakért valamiért még nem lelkesednek, összevágva sem, ma megpróbálom ledarálni. Télen úgysem lesz zöld, ezért most próbálgatom, hogy lucerna pelletet beáztatok vízzel, azt végülis eszegetik.
Tegnapelőtt megjött az eső, egy kis zöld ősszel még remélem lesz belőle  :yes:
« Utoljára szerkesztve: 2020.09.27 13:59:24 írta vd1234 »