Random háromhengerezett, ez volt a csökkent teljesítmény oka. A hang és a rezonancia amit ezek mellé észleltem, a kipuff hátsó dobjából jött.
Itt Esztergomban az állomás mögött egy szimpatikus helyi szakihoz vittem műszakira meg olajcserére és előzetes átvizsgálásra. Az eddig leírtakon túl bal kerékcsapágy, kiszakadt féltengely gumiharang és a szivárgó hűtő nem tűnt fel nekik. A recepciós hölgy előzetesen mondta, hogy az olaj amit kérek 2300ft/ liter lesz, mire fizettem 5400 forint/liter lett. A tulaj jó fej, el lehet vele dumálni, de kocsit többet a közelükbe se viszek. Vannak kétségeim, hogy a kocsi tényleg járt-e műszakin. A fényképezés miatt gondolom oda kellett menniük vele. ToyoTeam szépen rendbe rakta, a jövőben inkább lemegyek hozzájuk, nem akarok többet az időmön ilyen módon spórolni.
A "háromhengerézés", gondolom a trafó elfáradása miatt történik. Én úgy kerestem meg a hibás darabot, hogy szépen sorban egyet-egyet lekötöttem: a jó trafó kiiktatásakor összeomlott az alapjárat, a hibásnál kb szintem maradt. A trafókat nálam 3-400ezertől kellett - kisebb-nagyobb időközönként - cserélni. Volt olyan cseredarab, amit hamarabb kellett kidobni, mint a még eredeti gyári trafót. És mindegy volt, hogy olcsó vagy drága trafót vettem bele, nem függött össze annak tartósságával. Később, ha jól emlékszem vd1234 értekezett a gyertya/trafó szimbiózis szerű életéről, miszerint, az időben elvégzett gyertyacsere megelőzi a trafó elhasználódását. Ezt én jelenleg is alkalmazom: 100ezrenként cserélem a mazdámban az íridiumos gyertyát, és bizony 555ezer kilométer óta még mindig a gyári trafók üzemelnek. Hála és köszönet vd1234-nek az információért!

A hátsó dobot érdemes cserélni, ha már rezonál, mert valszeg belül szétrohadt. Nem túl drágák az utángyártott darabok, és szvsz alacsonyabb fogyasztást, és jobb teljesítményt kapsz cserébe. 1 óra munka, annyit megér.
Én hacsak lehet ott maradok az autóval, mikor szerelik. Szinte csak rossz tapasztalatom van, amikor nem a szerelő barátom nyúlt az autóhoz. Legutolsó kalandom, hogy a mazdámban 24ezerért cserélték ki az üzemanyagszivattyú biztosítékát. A márkakereskedésben dolgozó(?) un. autóvillamosság-szerelőnek meg sem fordult a fejében, hogy vajh miért is olvadt ki a biztosíték.

Ugyanis pár indítás után újra nem indult az autóm. Nekem kellett kitalálni, hogy az egyik relé nem működik megfelelően a benzinszivattyúhoz tartozó 3(!) reléből.