A kézikönyv linkjét szerintem már sokszor beírtuk ide a fórumra, szerintem keress rá, hogy "Avensis kezelési útmutató" vagy "Avensis kézikönyv", kell, hogy legyen rá találat.

Ebbe a kell-e bele az E5-ös benzin vagy sem pedig szerintem egy örök vita marad. Ismerek olyat, aki sima 95-össel hajtja, bár igaz ő a katalizátort is megbütykölte, amikor felvillant a check engine, ami nálam - már bocsánat - de az igénytelenség szinonimája.
Én E5-össel hajtom (enyém 2.4-es, de szintén D4-es közvetlen benzinbefecskendezéses), a szerelőm is ezt ajánlja - én csak azt érzem, hogy a motor így 17 évesen is fürge maradt, és látványosabban indul meg nagyobb tempóról is (hú ezért mit kaptam a FB csoportban, hogy én mit "száguldozok"...

), szóval összességében ártani biztosan nem árt a motornak.
Persze én is tudnám másra költeni azt az összeget, amit az ársapkás benzin tankolásával meg tudnék spórolni (de akkor ennyi erővel meg töltsünk bele gagyi olajat is, ott is meg lehet fogni 1-2e Ft-t, járjunk no name gumikkal, stb, stb

), de én azt vallom, ha már egyszer van egy ilyen autód (azért a korabeli konkurenciát, mint Audi A4, Volvo S40, Saab 9-3, Opel Vectra C, Ford Mondeo, Nissan Primera, Mitsubishi Galant, stb, nézzük meg általában milyen állapotban vannak, ha egyáltalán még látsz belőlük az utakon), és egy kicsit is igényes vagy rá, akkor nem ezen fogsz spórolni.

Persze kérdés, hogy mennyire hosszú távra tervezel az autóval, hiszen a legidősebb példányok hamarosan már 20 évesek lesznek, és ugye ha jól értem a te esetedben is egy friss vásárlásról van szó - és sajnos nem tudhatjuk az előző tulaj ilyen szempontból mennyire tartotta a Toyota ajánlását fontosnak, vagy "jó lesz bele az ársapkás benzin is, oszt jó napot" felfogással hajtotta csak az autót - szóval nem tudom mennyire tudod visszakövetni az autó előéletét, de attól is sok függhet.