Szerző Téma: A Toyota Klub etikai és moderátori szabályzata  (Megtekintve 49269 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

robi (Robi)

  • Klubtag
  • Megszállott
  • *****
  • Hozzászólások: 9522
A Toyota Klub etikai és moderátori szabályzata
« Dátum: 2007.02.18 22:28:14 »
A Toyota Klub Magyarország Egyesület etikai és moderátori szabályzata

/az utolsó változtatások kékkel kiemelve./

Toyota Klub Magyarország Egyesület (továbbiakban: Üzemeltető) által üzemeltetett és a forum.toyotaclub.hu  címen elérhető fórum moderált.

A szabályzatban leírtak minden olyan felhasználóra vonatkozik, aki a fórumon érvényes regisztrációval rendelkezik

Az adminisztrátorok és a moderátorok (továbbiakban mindkét csoport moderátorokként említve) tevékenységüket az Egyesület felkérésére, társadalmi munkában végzik. Alapvetõ feladatuk, hogy biztosítsák a fórum topicjaiban folytatott beszélgetések rendjét és nyugalmát, valamint segítsék az újonnan regisztráltak beilleszkedését.

Feladatuk a fórum írott és íratlan szabályainak betartása és betartatása. 

A moderálás szubjektív, a moderátorok tevékenységüket önállóan és függetlenül végzik, az Etikai Kódex elõírásai alapján. A moderátorok ellenőrizhetik egymás tevékenységét, és adott esetben testületileg felülbírálhatják a vitatott döntéseket.

A fórumon felkérésre tevékenykedő moderátorok egy részének teljes, a fórum egészére vonatkozó moderátori jogosultsága van, míg többeknek csak bizonyos fórumok vonatkozásában van jogosultságuk.

Az Üzemeltető fenntartja magának azt a jogot, hogy a moderátorok teljes, vagy részleges jogosultságát megváltoztassa, személyükben változtatásokat eszközöljön.

A moderátorok a fórumban megjelenő hozzászólásokat szerkeszteni, módosítani, vagy törölni tudják, illetve jogosultak a topicok összevonására, áthelyezésére és átnevezésére.

Moderátori tevékenységüket zöld színnel írt betűvel végzik, akár a meglévõ idegen hozzászólásban (továbbiakban HSZ), akár saját HSZ-ban. A moderátorok a tartalmi beavatkozásokról e formában tájékoztatják a felhasználókat. 

A moderátorok a felhasználókhoz képest kevesen vannak, így egyikük sem láthatja valamennyi fórum topicjainak minden egyes HSZ-t, ezért, ha a felhasználó olyan bejegyzést talál, amely az Etikai kódex valamelyik pontjába ütközik - akadályozza a kulturált társalgást -, jelezze ezt a Fórum moderátorainak privát üzenetben (PÜ), vagy az elektronikus levélcímre küldött e-mailban, illetve a kifogásolt HSZ jobb alsó részén lévő "jelentés egy moderátornak" link használatával.

1. Hozzászólások törlése
A moderátorok jogosultak HSZ-t törölni az alább felsorolt esetekben:   
 
1.1. Jogsértő hozzászólások 
Jogsértõ minden olyan hozzászólás amely a közzétételének időpontjában hatályos jogszabályba ütközik, illetve bűncselekményre, vagy egyéb jogsértésre történõ felhívást, vagy arra való konkrét ajánlkozást tartalmazó hozzászólások.

1.2. Nicknév választása 
Nem választható olyan nick amely:   
- a Fórumon már létezik (tekintet nélkül annak írásmódjára),
- obszcén vagy trágár kifejezés,   
- rasszista, mások vallását, nemzeti, nemzetiségi hovatartozását gyalázó, sértõ kifejezés,
- burkolt, vagy nyílt reklámhordozónak tekinthetõ.   

1.3. Témarombolás 
Technikai rombolás: Java, nagyméretû képek,  kisregények bemásolása, a topicok letöltését akadályozó, vagy lényegesen lassító csatolások (linkek), képek. Elrontott HTML kódok, automatikusan induló file letöltések, átirányítások és minden más, olyan beavatkozás, ami megváltoztatja a topic méretét, megjelenését, illetve akadályozza annak rendeltetésszerû használatát. 
Tartalmi rombolás: a kulturált, békés, folyamatos társalgást feltûnõen és szándékosan akadályozó és zavaró, agresszív, egy vagy több felhasználót szándékosan és durván sértõ (személyeskedő), a Fórum békéjének, a felhasználók nyugalmának megzavarására alkalmas, vagy témán kívüli (off-topic) hozzá- és beszólások.   

1.4. Moderátorok, moderáció kritizálása.
Tiltott a moderátori tevékenység, illetve a moderátor személyének kritizálása, megkérdőjelezése.
 
1.5. Ismétlés (flood): ha nem szándékos, (pl. véletlen az ismétlés), egy bejegyzés meghagyása mellett a többi HSZ törlésre kerül.

Szándékos flood, ha valaki egy HSZ-t egy, vagy több topicban több alkalommal helyez el. Ez utóbbi esetben a HSZ teljes terjedelemben törlésre kerül.
   
1.6. Személyes adatok jogosulatlan közzététele.
Tlios bárki valós, személyes adatának (pl. név, lakhely, munkahely, beosztás) engedély nélküli közzététele, feltéve, hogy az érintett azokat nem saját maga hozta nyilvánosságra. Ebben az esetben hivatkozni kell az illető felhasználó azon hozzászólására, ahol személyes adatait közzétette vagy arra egyértelmûen utaló csatolást (linket) elhelyezett.   
 
1.7. Jó izlést sértő tartalmak.
Tlios a jó ízlést sértő képeket tartalmazó, gyűlöletkeltésre, megfélemlítésre alkalmas hozzászólások, valamint az ilyen témájú Web-oldalakra mutató csatolások (linkek) közzététele.   

2. Letiltások
A adminisztrátoroknak a jogsértő, továbbá a kulturált társalgást szándékosan vagy ismétlendően akadályozó (lásd a fent részletezett eseteket) felhasználók jogosítványait korlátozniuk kell. A tiltás lehet részleges vagy teljes körû, ideiglenes vagy végleges. Kirívóan durva esetben járhat az adott felhasználó összes - addig közzétett - hozzászólásának törlésével is.   
   
3. Topic áthelyezések, összevonások, lezárások
 
3.1. Áthelyezés   
A moderátorok azokat a topicokat, amelyeket véleményük szerint nem a fórum tartalmának megfelelő témakörben nyitottak, áthelyezik a megfelelő fórumba, melyről a topicindítót értesítik.   
 
3.2. Összevonás  
A hasonló tartalommal vagy témára nyitott topicokat a moderátorok összevonhatják. Az ebben érintett topicokat az elsőként indítottba illesztik be.

3.3. Lezárás
A moderátorok lezárhatják azokat a topicokat, amelyeknek témája egy korábban nyitott topicba illeszkedik, illetve, melyek időszerűsége lejárt, aktualitását elvesztette, vagy jelentős ideje nem történt benne HSZ írása.

3.4. Regisztrált felhasználót sértő, azt lejárató, alpári című vagy tartalmú topic nem nyitható.   
 
3.5. Ha egy regisztrált felhasználó sérelmezi a róla nyitott (3.4. pontban nem említett címû vagy tartalmú) topicot, kérheti annak törlését.


4. Reklámozás tilalma

4.1. Tiltott a HSZ-ban kéretlen reklámot, illetve engedély nélkül kereskedelmi, vagy kereskedelmi célú reklámot elhelyezni.

Az Egyesület Együttműködési keret-megállapodás alapján szívesen közreműködik bármely olyan szolgáltatást kínáló vállalkozással/magánszeméllyel, amely/aki a fórumon tevékenységét, szolgáltatását, ajánlatát kívánja megjelentetni.

Nem tiltott a magánszemélyek által eladásra kínált nem kereskedelmi mennyiségű ingóságok HSZ-ban történő közzététele, ennek mérlegelése a moderátorok feladata.


5. Politikamentesség

5.1 Az Üzemeltető alapszabályának 39. pontjának értelmében a fórumon tilos a politikai elemeket tartalmazó HSZ közzététele, az ilyen HSZ-t a moderátorok mérlegelés nélkül törlik.

6. Véleménynyilvánítás szabadsága
6.1 Az Egyesület kiáll az EU alapvető értékét képező véleménynyilvánítás szabadságának elve mellett; úgy véli, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát a jog által megszabott keretek között kell gyakorolni, annak személyes felelősséggel kell együttjárnia, és mások jogainak és érzékenységének tiszteletben tartásán kell alapulnia; így az Egyesület által üzemeltett webes felületeken (honlap és fórum) tilos olyan vallási, ideológiai, világnézeti vagy e tárgyköröket lefedő olyan HSZ rögzítése, mely direkt, vagy indirekt módon befolyásolja, sérti más természetes, vagy jogi személy; társadalmi-; vagy vallási szervezet meggyőződését, hitét, ideológiáját.

6.2.Ugyancsak tilos olyan HSZ közzététele, mely valamely vallást, vallási szervezetet, hitvilágot, vagy ideológiát népszerűsít, terjeszt, reklámoz, vagy erre buzdít.

Toyota Klub Magyarország Egyesület
 
A 6. szakasz 2010.10.27.-én lett beiktatva.

Minden jog fenntartva!

Trotter66 2007

AJÁNLÁS:

Habár ez nem a szabályzat része, csak egy tanács, de legyen szamárvezető a fórumozásnál:
Nem vagyunk egyformák, különböző a neveltetésünk, különböző környezetben élünk, különböző élethelyzetben és különböző toleranciaszinttel. Ezért amikor mással vitatkozol, csak olyan dolgot írj le, ami ha neked írná valaki, nem esne rosszul! Még így is előfordulhat, hogy megbántod/megsérted a másikat épp e sokféle különbözőség okán. Próbáljuk azt keresni, ami összeköt, ne azt, ami elválaszt!
« Utoljára szerkesztve: 2016.08.24 18:43:22 írta Trotter66 »