Szia! Nagyon szépen köszönöm a segítséget, tényleg sokat segítettél. 😊
Annyit tudnál nekem segíteni, hogy honnan tudok beszerezni lapkát nem “horror” áron?
És hogy mennyi az ideális hézag szivó és kipufogó szelepnél? Egyik barátom megnézte a Würth-be és elég nagy szórásban írja. Szivó: 0,20-0,30 hidegen. Kipufogó: 0,35-0,45 hidegen.
Köszönöm
Szia!
Örülök, ha segítettem.
Lapkát anno a Szakálmetálnál vettem. Most is van nekik, kell az átmérő és a vastagság. Jellemzően 5-600 forint listaáron darabja (ebből nyilván lehet kedvezményt is kapni).
Nekem csak Carina leírásom van, és itt a motorháztetőn belül van egy matrica, ahol ezeket az értékeket odaírta a gyár, a tiéden nincs ilyen valahol a motortérben?
A kipufogószelepeknél szokott nagyobb lenni, így hihetőnek tűnik, amit írtál, valamint általában a Toyotáknál hidegen kell csinálni ezt. Először le kellene minden szelepnél mérni a hézagokat, és felírni őket. Ehhez képest ki lehet számolni az előírás alapján, hogy milyen vastag lapka kellene, ha nem lenne jó a hézag. A lapkákat 0,05mm-es lépésekben árulják. Célszerű olyat venni, hogy minél jobban közelítse a maximális hézagot (alulról, tehát annál több ne legyen), mivel a használat során a hézag csökkenni szokott. Példa: egy kipufogószelepnél mérsz 0,3mm-es hézagot, de ez a 0,35 alatt van. A maximum 0,45mm, tehát a benne levő lapkánál 0,15mm-rel vékonyabb lapka kell (0,45-0,3). Mondjuk ha teljesen biztosra mész, akkor csak 0,1mm-rel veszed vékonyabbra, és 0,4mm lesz hézag, sosem lehet tudni... majd eldöntöd.
Ha a benne levő lapkán nincs rajta a névleges vastagság, akkor nem tolómérővel (valószínűleg 0,05mm-es pontosságú lesz és az kevés), hanem 0,01mm-es pontosságú mikrométerrel célszerű azt megmérni (vagy pontosabbal).
Szerintem keress rá az 1CD-FTV motor szelephézagára (valve clearance), hátha találsz valamit rá.
Itt pedig egy leírás Carinára, ha nincs a kocsidhoz hasonló leírásod, szerintem ez alapján el lehet indulni (logikusan csinálni, gondolom itt már a motor fordítva van...), mert nagyon jól leírja a szelephézag ellenőrzést és beállítást a 13. oldaltól.
Szóval az értékeket ne nézd itt, csak a mérés menetét

Szerk.:
Ez is azt írja szelephézagnak, amit a Würth.