Felhasználónév: Jelszó:

Szerző Téma: Lakás, háztartás  (Megtekintve 456188 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

robi (Robi)

  • Klubtag
  • Megszállott
  • *****
  • Hozzászólások: 8799
  • Autó: Yaris'08+Verso'16
Re:Lakás, háztartás
« Válasz #6105 Dátum: 2020.03.28 18:34:04 »
...A Home Assistant-ba szépen...
Na még tiszta szerencse hogy a kínából megrendelt Sonoff Mini-k meg LoraTap SC500W-k mind megjöttek még mielőtt ez a vírusos pokol elszabadult volna. Most legalább bőven jut idő okosítani az otthont.

A Sonoff Mini egy kis aprócska modul ami ugyanazt tudja mint a Sonoff Basic csak sokkal kompaktabb kivitelű, és külső wifi antennácskája van. A LoraTap SC500W pedig ugyanaz, csak kétgangos. Ügyesen be lehet helyezni őket egy már meglévő elektromos kötődobozba, így lehet pl. a meglévő csillárokat stb. úgy bevenni az okosotthon automatizációi közé, hogy a meglévő fali kapcsolókat sem kell lecserélni. Át kell kötni a dolgokat úgy, hogy a fali kapcsoló valójában ezt a modult kapcsolgatja, a lámpához menő szálak pedig a modulból indulnak el.

Párszáz forintos tételek az érzékelők mint BH1750 fényerősség, VEML6070 UV sugárzás mérés. Ezekből egyet-egyet beragasztottam egy fehér színű átlátszó, autós helyzetjelző búrába, vízhatlanul. Egy kis hulladék alumínium darabból kapott egy konzolt és feldrótoztam a kémény déli oldalára (a legmagasabb pontra, hogy utcai fények, fák árnyéka ne zavarjon be). Egy kb. 6 méteres kábellel lehoztam a jelet és egy Wemos D1 modulra csatlakoztattam. Így most 30 másodpercenként frissülő fényerősség, UV besugárzás és index értékek kerülnek a rendszerbe.
Az UV index az OMSZ oldalán látható értéktartományok alapján beszinezve jelenik meg egy újrahasznosított Samsung S5 Mini telón a konyhában amit a falra szereltem. Amikor az érték már sárga, naptejet fel kell kenni mielőtt kimennek a gyerekek.
Még amikor a kertet rendeztük tavaly behúztam egy pár UTP kábelt a pince és a medence gépészeti aknája közé, mert sejtettem, hogy majd akarni fogok valamit ezen a fronton azzal is. Egy kis DS18B20 hőmérő szondát beépítettem a vízforgató áramkörébe, és simán beküldtem a jelét a pinyóba, ahol egy másik Wemos D1 modul továbbítja a medence vizének hőmérsékletét a rendszerbe. Erre egyelőre nem reagál semmi automatika, de anya gyakran akarta előre tudni hány fokos a víz mielőtt beengedte a népséget oda. Most az UV index mellett fogja látni ugyanazon a kis kijelzőn.

Innentől kezdve a redőnyök nem a földrajzi helyből kikalkulált naplementekor mennek le, hanem a valós fényerőtől függően. Amikor kint 1400 lux alá kerül legalább 5 percig a fényerősség, akkor a rendszer szépen lehúzza a redőnyöket. Nyilván van eltérés szép és borult időjárás esetén.
+1 spékelés: ha valaki a nappaliban felkapcsolja a lámpát és kint már 2000 lux alatt van, akkor az utcafronti redőny magától lemegy. Asszony nem szereti ha belátnak.

« Utoljára szerkesztve: 2020.03.28 18:43:15 írta robi (Robi) »

Fery

  • Megszállott
  • *****
  • Hozzászólások: 2008
  • Autó: '11 Avensis T27 2.0 D4D Wagon Executive
Re:Lakás, háztartás
« Válasz #6106 Dátum: 2020.03.30 11:13:25 »
Ez tetszik, átgondoltnak tűnik  ;)
Egyre jobban bővül a rendszered!
Fery