Mínusz tíz alatt nem sokat számít a sózás. Tegnap éjjel a 4-es út Budapesttől kifelé sok helyen tükörsima jégpálya volt. Azonos feltételek mellett az autópályák burkolatán is kialakul a jégbevonat.
-10 alatt konkrétan nincs sózás, mert már a CaCl is hatástalan. 10 fok alatti hidegben érdesítő anyagot szórnak az utakra megszüntetendő a síkosságot.
A sózás egyébként úgy működik, hogy kb -4 fokig NaCl a sózóanyag. Ez alatt kb -8 fokig CaCl, - újabban - mindkettőt szokták keverni egy oldattal, meghatározott százalékban, a tapasztalatok alapján ez igen hatásosnak tűnik, tudtommal még nem mindenhol használják. Egyebet erről a technológiáról per pillanat nem tudok, de holnap utána nézek.
Az említett érdesítést durva szemcsés homokkal végzik, vagy salakkal, amit előzőleg szitáltak, "osztályoztak" szemcsenagyság szerint.