És akkor a programok:
május 15 péntek:-
érkezés Gyulára, a Hamburgerbár előtti parkolóba. Ez a gyorsétkezde helyi szinten is, de országosan is ismert és elismert. 1990-ben kezdte a tulaj árulni a szendvicseket ezen a helyen egy egyszerű, lengyel lakókocsiból (a'la Üvegtigris). Azóta, nem kicsit kinőtte magát. (Érdekes módon, Gyulára nem települt Mcdonald's, nem engedték be. Vajon miért?
)
Szenzációsan finom hamburgereik és döner van itt, én huszon éve egyetlen féle hamburgert eszek itt, egyszerűen nekem annyira bejön, hogy magamnak másmilyet még nem vettem.
Ha a vacsorát követően marad még időnk és kedvünk-energiánk, sétálhatunk a belvárosban, útba ejtve a
Kiskézműves Cukrászdát. (Ez itt olyan, mint Szegeden a Virág Cukrászda, Debrecenben a Gara, stb)
május 16. szombat:- Délelőtt bevárjuk azokat a tagokat, akik esetleg mégiscsak szombaton tudnak jönni. Az ebédünket az előzőekben említett
Kardoskúton fogyasztjuk el, jó idő esetén, ezt követően a polgármester úr (a házigazda) a helyi természeti érdekességeket mutatja meg nekünk. Itt könnyedén el tudunk tölteni egy fél délutánt is (kütyüb*zik figyelem, NINCS 3G!
), ezután kis kerülőt téve megnézzük az algyői földgázmező-rendszerhez tartozó egyik emlékhelyet, ahol több, mint 50 évvel ezelőtt egy nagy robbanás következtében a "puszta" közepén keletkezett egy hatalmas kráter, ami elnyelt pár tucat embert és gépeket, valamint, egy komplett fúrótornyot, amit a mai napig nem sikerült feltárni, csak a tragédia 50. évfordulójára készíttetek egy
emlékhelyet.
Ha ezt követően időnk még engedi, ellátogatunk a Lökösházi Bréda-kastélyhoz is, melyet pár éve újítottak fel és naplementét követően fényjáték tesz különlegessé. Ez nem biztos, hogy belefér, majd a helyszínen meglátjuk...
május 17. vasárnap:- Délelőtt, miután mindenki magához tért, teszünk egy sétát Bcsaba, vagy Gyula belvárosában - sajnos, vagy épp szerencsére a bcsabai belváros felét éppen most újítják fel, elég "vegyesek" az állapotok jelenleg, ezért gondoltam elternatívaként Gyulára is -, ihatunk egy finom Illy kávét, sütizhetünk. Az ebéd Pósteleken lesz a Mókus Csárdában. Párommal tervben van a találkozóig, hogy teszünk a konyhával egy próbakóstolást, mert mióta (2 éve) újra megnyitották, még nem jutottunk el ide. A környezet nagyon kellemes, erdőben van, a pósteleki kastélyrom környezetében, szépen kialakított parkkal.
Gasztronómiai szempontból van több lehetőség is Békéscsabán.
Itt van pl. a
Brill Étterem, ami országos szinten is megállja a helyét, köszönhetően díjnyertes séfjének, több forrásból is nagyon jókat hallottam már róla.
Van még a
Kisvendéglő a Hargitához nevű étterem is, ahol már mi is voltunk és abszolút elégedettek voltunk a kiszolgálás és az ételek minőségével. Rendkívül hangulatos hely.
Ezeket mindenképpen érdemes megfontolni, mint szombati ebédet, abban az esetben, ha a borkóstoló a megnövekedett létszám miatt költségessé válna. Azt tudni kell, hogy kb 15 fős részvételig lehet úgy számolni, hogy 1-1 palack bor elegendő kóstolási mennyiséghez juttatja a résztvevőket. 20 főnél már muszáj minden típusból 2 palackot megnyitni, hiszen, 1-2 cl mennyiséggel nem lehet bort kóstolni, ehhez minimum 4-5cl szükséges, de 5cl és 1dl közötti mennyiség az ideális. Fajtánként 2 palack bor dupla költséget jelent és az ebéddel együtt már valószínűleg nem férnénk bele a 8000Ft/fő árba.
Ennek fényében gondoltam azt, hogy a másik két (Brill Bisztró és Hargita) étterem is kiváló gasztro alternatívát jelentene.
Talán jó ötlet lehet kiírni egy szavazást a szombati ebéddel kapcsolatban!
Kardoskútra választ elég április elején-közepén adni, addig mindenki átgondolhatja a lehetőségeket. Én legszívesebben mindegyiket bevenném a programba, de ahhoz kellene még plusz 2-3 nap a találkozóhoz...