Ami viszont tény, hogy az olasz vagy francia bevásárlóközpontokban lévő áruk 70-80-90 %-a hazai termék, ami ott készül és csak a fennmaradó a külföldi. Nálunk meg fordított ez az arány. Alig találsz a polcon magyar terméket.
A magyar piac árérzékeny és nem annyira patrióta.
Ha ki van téve a polcra egy magyar tej 259-ért és egy szlovák 169-ért, akkor a vásárlók nagy része nem a drágábbat fogja venni.
Ebből következik, hogy a bolt meg abból fog többet kitenni a polcra (tehát rendelni is) ami jobban fogy.
Még egy érdekesség: egyes német feldolgozók megveszik a magyar alapanyagot (pl sertéshús), kint készítenek belőle szalámit, majd visszahozzák és nálunk árulják, mint német termék. De van ennél jobb: nálunk készül a termék is, de német csomagolóanyagba. A vevő meg nem nagyon tudja eldönteni, hogy akkor ez most magyar vagy sem.